Privacy Policy

PRIVACY NOTICE FOR CUSTOMER AND OTHER INDIVIDUAL

  1. Introduction
    1. We, PLUS Malaysia Berhad (Company No. 201001039714 (923639-A)), our subsidiaries and associate companies (collectively hereinafter referred to as, “PLUS”, “we”, “us” or “our”) respect the right of the data subject (hereinafter referred to as, “you” or “your”) to privacy and we respect all personal information provided to us.
    2. We are committed to protecting all personal information kept by us. PLUS is bound by the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and all other applicable law in Malaysia in respect of privacy protection which set out a number of principles concerning personal information and consumer protection in Malaysia.
    3. This Privacy Notice applies to all of our Customers and Other Individual who provided us with their personal data.
    4. You are obligated to read our full Privacy Policy every time before providing us with your Personal Data. By providing PLUS with your Personal Data, you are hereby giving consent for us to collect, use and process your Personal Data.
    5. You hereby understand and consent that your Personal Data may be transferred to, stored, used and processed in a jurisdiction other than Malaysia, as indicated in this Privacy Notice or where our servers are located outside of Malaysia.
    6. Unless stated otherwise, the definitions for this Privacy Notice for Customer and Other Individual shall follow the definition provided under the Privacy Policy.
  2. Types of Data Collected
    1. We may collect the following Personal Data:
      • name;
      • NRIC / passport number;
      • gender;
      • contact details such as your email address, home address and mobile number etc.;
      • nationality;
      • religion;
      • race;
      • date of birth;
      • country, state and city that you live in;
      • medical records;
      • bank details;
      • insurance details;
      • education background;
      • your TNG RFID Tag number;
      • data relating to your vehicle(s) such as the country in which your vehicle is registered in, vehicle type, vehicle make, vehicle model, vehicle manufacturing year, vehicle registration number, vehicle registration card;
      • your Touch ‘n Go Card manufacturing identification number;
      • shopping transactions;
      • details of transaction made by you using online platforms owned by PLUS including aggregate data on content you engaged with;
      • information collected at PLUS toll plazas such as entry and exit point, time of entry and exit and toll fare; and
      • details of your occupation including but not limited to type of occupation, employer, contact details of employer and office address.
    2. In order for you to enjoy the full benefits of the PLUSMiles programme, any other payment such as claims, zakat or any other contribution from PLUS, we require you to provide us with the Personal Data. Should you decline to provide the Personal Data as mentioned above, or withdraws or limits your consent for us to process the Personal Data, we will not be able to provide you with the full or part of such benefits, services and payment as may be offered presently or may be introduced by us from time to time.
    3. The Types Of Data Collected stated in Paragraph 2.1 above is non-exhaustive and may vary as deemed necessary by PLUS.
  3. Sensitive Personal Data
    1. Where required under the Malaysian laws, PLUS will obtain consent from you before we process your sensitive personal information.
    2. PLUS will process personal information or sensitive personal information without your consent only in those limited circumstances as permitted by the Malaysian laws.
  4. Source of Data
    1. In addition to the Personal Data you provide to us directly, we may collect your Personal Data from a variety of sources such as: -
      • when you fill up PLUS application forms, registration forms, or other forms;
      • when you provide us with any inquiries, feedbacks, complaints or claims;
      • from publicly available sources such as directories;
      • from your interaction with us through our social media pages, such as following, commenting, liking or messaging us on such pages;
      • when you interact and communicate with us at any events, activities or correspondences;
      • when you use your Touch ‘N Go card/ TNG RFID at PLUS’s toll plazas;
      • when you carry out transactions through our online platform;
      • when you enter contests or participate in any surveys organized by us;
      • from our various entities or divisions as well as our related, associated or affiliated companies (this includes entities within the PLUS Group of Companies);
      • from our Business Partners, including but not limited to Touch ‘n Go Sdn. Bhd. and TNG Digital Sdn. Bhd such as when you sign up for TNG RFID Tag and/or TNG’s account-based transaction electronic payment system such as Pay Direct;
      • by visiting, interacting and communicating with us and using our services on our online platform, your Personal Data may also be collected from cookies, web beacons, GPS and other technical methods which may involve the transmission of Personal Data either directly to us or to another Authorised Third-Party to collect information on our behalf used on the online platform.
    2. Our online platform may be linked to Third-Party Sites. This Privacy Notice does not apply to such Third-Party Sites as those sites are outside of our control. If you choose to access Third-Party Sites using the links provided, the operators of these sites may collect your personal information. You are obligated to read and consent to the privacy policies of these Third-Party Sites before submitting any personal information. We shall not be held responsible legally or otherwise for the activities, privacy policies or levels of privacy compliance of these Third-Party Sites.
  5. Data Usage Purpose
    1. General Purpose
      We collect Personal Data for the following purposes:
      • to assess and process your application and registration for our loyalty programmes such as our PLUSMiles programme;
      • to process and assess your application for any payments including but not limited to zakat and other contributions by PLUS;
      • to process transactions made by you using mobile applications or any other platforms owned by PLUS;
      • to communicate with you regarding any gift redemptions under our loyalty programmes such as our PLUSMiles programme, including for purposes of delivery of such gift redemptions;
      • to provide services such as communications, information or other products or services provided by PLUS to you;
      • to fulfil our contractual obligations towards you;
      • to process and investigate any claims made by you;
      • for research purposes including historical and statistical purposes and for service or goods improvement;
      • to match any data held by us or our related companies relating to you from time to time;
      • to enable us to understand, analyze, develop, enhance, monitor, review and improve the products and services which we offer (including non-highway or toll services which PLUS may offer) as well as your needs and preferences;
      • for assessment and analysis of our market, customers, products and services, including asking you for your opinions on our products and services and carrying out market research;
      • to enhance your experience as a user of our highways such as for management of traffic flow, promotion of highway safety, etc.;
      • to provide you with regular communications (other than direct marketing materials) from us such as traffic conditions, facilities available etc.
      • for investigation of complaints and suspected suspicious transactions;
      • to process your participation in any events, activities, contests, promotions, polls or surveys organised by us;
      • for our internal administrative and operational purposes, such as auditing, data analysis and database records;
      • to respond to your queries, comments, feedback or data access requests and to facilitate our daily operations;
      • to comply with legal or regulatory requirements or as authorized by legal or regulatory requirements both within and outside of Malaysia;
      • for purposes of detection, prevention and prosecution of crime whether within or outside of Malaysia;
      • to manage risk such as commercial related risk and non-compliance risk etc.; and
      • for such other purposes which you have consented.
    2. Marketing and Promotional Purposes
      We may also use and process your Personal Data for other purposes such as:
      • to send you alerts, newsletters, updates, mailers, promotional materials, special privileges, festive greetings from us, as well as our Business Partners, sponsors or advertisers;
      • to notify and invite you to events, activities or contests organised by us, our Business Partners, sponsors or advertisers;
      • to process your registration to participate in or attend an event, activity or contests and to communicate with you regarding your attendance at the event or activity;
      • to share your Personal Data with our Business Partners, advertisers, event companies or sponsors who may communicate with you to market their products, services, events or promotions;
      • by way of post, telephone call, messaging service, by hand and/or by email.
    3. If you do not consent to us processing your Personal Data for the purposes stated in Paragraph 5.1 above and in the manner as identified in this Privacy Notice, please notify us using the Contact Details stated in Paragraph 12 below.
  6. Disclosure of Personal Data
    1. We may disclose your Personal Data to:-
      • our Authorised Third-Party, including those who work with us on the PLUSMiles programme as well as other programmes or services which may be introduced by us and our related, associated or affiliated companies (this includes entities within the PLUS Group of Companies) from time to time;
      • our Business Partners, loyalty partners, payment partners and any other partners, where their products and services may be of interest to you;
      • any Authorised Third-Party who has been appointed by us or its related, associated or affiliated companies to provide products/services in relation to their businesses, whether in or outside Malaysia subject to sufficient security controls over the information such as data processing services, systems and website maintenance, media and marketing services, delivery services, audit, banking;
      • any actual or proposed assignee, transferee, participant or sub-participant of our rights or business such as in connection with a corporate transaction, such as a sale of a subsidiary or a division, merger, consolidation, or asset sale, or in the unlikely event of winding-up;
      • any person to whom we are under an obligation to make disclosure under the requirements of any law, rules, regulations, court order, codes of practice or guidelines binding on us including, without limitation, any applicable regulators, governmental bodies, or industry recognised bodies, and where otherwise required by law, whether within or outside of Malaysia; and
      • to such parties as may be permitted under Malaysian law.
    2. We may disclose your personal information if required to do so by law or in good faith, if such action is necessary to:
      • comply with any requirement from Government bodies, regulatory bodies, law enforcement agencies, court orders or legal process; or
      • protect and defend the rights or property of the PLUS Group of Companies and their users.
    3. We might sell or buy companies, subsidiaries, or business units as we continue to develop our business. In such transactions, your information may be disclosed to third parties involved in the transactions.
  7. Rights and Choices
    1. If you would like to may make any inquiries, complaints, access or correction requests or request for us to limit the processing of your Personal Data relating to the Data Usage Purpose as provided under Paragraph 5 above, please contact us using the Contact Details in Paragraph 12 below.
    2. We reserve the right to impose a fee for access of your Personal Data in the amounts as permitted under law. In respect of your right to access and/or correct your Personal Data, we have the right to refuse your request to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under the Malaysian laws, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks to your or another person’s privacy.
    3. Where you elect to limit our right to process your Personal Data, you may contact us in writing at our email address in Paragraph 12 below.
    4. If you do not wish for your Personal Data to be collected via cookies on the online platform, you may deactivate cookies by adjusting your internet browser settings to disable, block or deactivate cookies, by deleting your browsing history and clearing the cache from your internet browser.
  8. Personal Data from Minor and Other Person
    1. In the event Personal Data of minors (individuals under eighteen (18) years of age) is provided to us, you, as their parent or legal guardian hereby consent to the processing of the minor’s Personal Data and personally accept and agree to be bound by this Privacy Notice and take responsibility for his/her actions.
    2. In some circumstances you may have provided Personal Data relating to other persons such as your spouse, family members or friends and in such circumstances you represent and warrant that you are authorised to provide their Personal Data to us and you have obtained their consent for their Personal Data to be processed and used in the manner as set forth in this Privacy Notice.
  9. Retention and Disposal of Personal Data
    1. The Personal Data collected will be retained by us for the duration permitted/ required under Malaysian law, which may extend to the period after termination of your contractual relationship with us.
    2. Where the Personal Data is no longer necessary, such Personal Data will be disposed according to PLUS’ data disposal related policy and procedure unless the laws in Malaysia requires it to be archived in the public interest.
  10. Data Security
    1. We ensure the security of Personal Data as follows:
      • sufficient security control system by combining electronical and physical access control, firewall technology and other reasonable security steps to protect the security and privacy of your Personal Data;
      • our Personnel only has access to your Personal Data on a “need to know” basis; and
      • our Authorised Third-Party has put in place the appropriate security measures as per our contract with them.
  11. Further Amendments and Conflict
    1. We reserve the right to update and/or amend this Privacy Notice. As such, you are expected to read this Privacy Notice each time you wish to provide your Personal Data to PLUS.
    2. If you continue to subscribe to any of our programmes including PLUSMiles programme or proceed to provide us with your Personal Data via any form e.g. email, phone call, letter, etc. you shall be deemed to have accepted such changes in our Privacy Notice.
    3. In the event of any conflict between the English and other language versions, the English version shall prevail.
  12. Contact Details
    1. If you would like to make any inquiries, complaints, access or correction requests or request for us to limit the processing of your Personal Data relating to the Data Usage Purpose as provided under Paragraph 5 above, please contact us at:-
    2. Head of Compliance & Assurance
    3. Email to: compliance@plus.com.my

Please click this link to access the full version of the Privacy Policy and Notices: https://bit.ly/30DoF32

 

NOTIS PRIVASI UNTUK PELANGGAN DAN INDIVIDU LAIN

  1. Pendahuluan
    1. Kami, PLUS Malaysia Berhad (No. Syarikat 201001039714 (923639-A)), anak syarikat dan syarikat bersekutu kami (secara kolektif selanjutnya disebut sebagai, "PLUS" atau "kami") menghormati hak privasi subjek data (selepas ini disebut sebagai, "anda") dan kami menghormati semua maklumat peribadi yang diberikan kepada kami.
    2. Kami komited untuk melindungi semua maklumat peribadi yang disimpan oleh kami. PLUS terikat oleh Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("APDP") dan semua undang-undang lain di Malaysia yang tergunapakai berkenaan dengan perlindungan privasi yang menetapkan prinsip-prinsip berkenaan dengan maklumat peribadi dan perlindungan pengguna di Malaysia
    3. Notis Privasi ini terpakai kepada semua Pelanggan dan Individu Lain;
    4. Anda berobligasi untuk membaca Polisi Privasi penuh kami setiap kali sebelum memberikan Data Peribadi anda kepada kami. Dengan memberikan Data Peribadi anda kepada PLUS, anda dengan ini memberikan persetujuan untuk kami mengumpul, mengguna dan memproses Data Peribadi anda
    5. Anda dengan ini memahami dan memberikan persetujuan bahawa Data Peribadi anda boleh dipindahkan, disimpan, diguna dan diproses dalam bidang kuasa selain di Malaysia, seperti yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini atau di mana-mana pelayan kami yang berada di luar Malaysia
    6. Kecuali dinyatakan sebaliknya, definisi Notis Privasi untuk Pelanggan dan Individu Lain ini akan mengikuti definisi yang dinyatakan di bawah Polisi Privasi.
  2. Jenis-Jenis Data yang Dikumpul
    1. Kami boleh mengumpul Data Peribadi berikut: -
      • nama;
      • nombor KP / pasport;
      • jantina;
      • maklumat perhubungan anda seperti alamat e-mel, alamat rumah dan nombor telefon bimbit;
      • kewarganegaraan;
      • agama;
      • tarikh lahir;
      • negara, negeri dan bandar di mana anda menetap;
      • rekod perubatan;
      • butiran bank;
      • butiran insurans;
      • latar belakang pendidikan;
      • nombor Tag Pengenalan Frekuensi Radio (RFID) Touch ‘n Go anda;
      • data yang berkaitan dengan kenderaan anda seperti negara di mana kenderaan anda didaftarkan, jenis kenderaan, buatan kenderaan, model kenderaan, tahun buatan kenderaan,nombor pendaftaran kenderaan, kad pendaftaran kenderaan;
      • nombor identifikasi pengilangan Kad Touch ‘n Go anda;
      • transaksi beli belah;
      • butiran transaksi yang dibuat oleh anda menggunakan platform atas talian yang dimiliki oleh PLUS termasuk data agregat mengenai kandungan yang anda gunakan;
      • maklumat yang dikumpulkan di plaza tol seperti masuk dan keluar plaza tol, waktu masuk dan keluar dan bayaran tol;
      • butiran berkaitan pekerjaan anda termasuk dan tidak terhad kepada jenis pekerjaan, majikan, maklumat perhubungan majikan dan alamat pejabat.
    2. Untuk menikmati segala manfaat di bawah program PLUSMiles dan apa-apa bayaran lain seperti tuntuan, zakat atau sebarang sumbangan lain daripada PLUS, kami memerlukan anda untuk memberikan Data Peribadi kepada kami. Sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan Data Peribadi anda seperti yang tersenarai di atas, atau menarik balik atau mengehadkan persetujuan bagi pemprosesan Data Peribadi, kami tidak akan dapat memberikan keseluruhan atau sebahagian daripada manfaat, perkhidmatan dan bayaran tersebut kepada anda, seperti yang boleh ditawarkan pada masa kini atau yang boleh diperkenalkan oleh kami dari semasa ke semasa.
    3. Jenis data yang dikumpulkan seperti yang dinyatakan dalam Perenggan 2.1 di atas adalah tidak menyeluruh (non-exhaustive) dan boleh berubah sebagaimana yang dirasakan perlu oleh PLUS.
  3. Data Peribadi Sensitif
    1. Sekiranya dikehendaki di bawah undang-undang Malaysia, PLUS akan mendapatkan persetujuan daripada anda sebelum kami memproses maklumat peribadi sensitif anda.
    2. PLUS akan memproses maklumat peribadi atau maklumat peribadi sensitif tanpa persetujuan anda hanya dalam situasi terhad seperti yang dibenarkan oleh undang-undang Malaysia.
  4. Sumber Data
    1. Selain daripada Data Peribadi yang anda berikan kepada kami secara langsung, pihak kami juga boleh mengumpul Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber seperti:-
      • apabila anda mengisi borang permohonan PLUS, borang pendaftaran atau borang-borang lain;
      • apabila anda memberikan pertanyaan, maklum balas, aduan atau tuntutan;
      • daripada sumber awam yang sedia ada seperti direktori-direktori;
      • daripada interaksi anda dengan kami melalui laman media sosial kami, seperti mengikuti, memberi komen, menyukai atau menghantar pesanan kepada kami di laman tersebut;
      • apabila anda berinteraksi dan berkomunikasi dengan kami di mana-mana acara, aktiviti atau melalui surat menyurat;
      • semasa anda menggunakan kad Touch ‘N Go / RFID di plaza-plaza tol PLUS;
      • semasa anda melakukan transaksi melalui platform atas talian kami;
      • apabila anda mengambil bahagian dalam peraduan atau tinjaun yang dianjurkan oleh kami;
      • daripada pelbagai entiti atau bahagian kami serta syarikat berkaitan, bersekutu atau gabungan PLUS (ini termasuk entiti-entiti dalam Kumpulan Syarikat PLUS);
      • dari Rakan Niaga kami, termasuk dan tidak terhad kepada Touch ‘n Go Sdn. Bhd. dan TNG Digital Sdn. Bhd seperti apabila anda mendaftar untuk Tag RFID TnG dan/atau transaksi sistem pembayaran elektronik berasaskan akaun TnG (seperti Pay Direct);
      • dengan mengunjungi, berinteraksi, berkomunikasi dengan kami dan menggunakan perkhidmatan di platform atas talian kami, Data Peribadi anda juga boleh dikumpul dari kuki, suar web, GPS dan kaedah-kaedah teknikal lain yang boleh melibatkan penghantaran Data Peribadi sama ada secara langsung kepada kami atau kepada pihak lain yang kami berikan kuasa untuk mengumpul maklumat bagi pihak kami yang digunakan di platfom atas talian tersebut.
    2. Platform atas talian kami boleh dihubungkan ke Laman Pihak Ketiga. Polisi Privasi ini tidak terpakai ke atas Laman Pihak Ketiga kerana laman tersebut adalah di luar kawalan kami. Sekiranya anda memilih untuk mengakses Laman Pihak Ketiga menggunakan pautan yang disediakan, pengendali laman tersebut boleh mengumpul maklumat peribadi anda. Anda perlu membaca dan memberikan persetujuan ke atas polisi privasi Laman Pihak Ketiga sebelum menyerahkan sebarang maklumat peribadi. Kami tidak akan bertanggungjawab di sisi undang-undang atau sebaliknya untuk aktiviti, polisi privasi atau tahap pematuhan privasi Laman Pihak Ketiga.
  5. Tujuan Penggunaan Data
    1. Tujuan Am
      Kami mengumpul Data Peribadi untuk tujuan berikut:
      • untuk menilai dan memproses permohonan dan pendaftaran anda untuk program kesetiaan kami seperti program PLUSMiles;
      • untuk memproses dan menilai permohonan anda untuk sebarang pembayaran termasuk dan tidak terhad kepada bayaran zakat dan sebarang sumbangan lain oleh PLUS;
      • untuk memproses transaksi yang dibuat oleh anda menggunakan aplikasi mudah alih atau platform lain yang dimiliki oleh PLUS;
      • untuk berkomunikasi dengan anda berkenaan dengan sebarang penebusan hadiah di bawah program kesetiaan kami seperti program PLUSMiles, termasuk untuk tujuan penghantaran penebusan hadiah tersebut;
      • untuk menyediakan perkhidmatan seperti komunikasi, maklumat atau produk atau perkhidmatan lain yang disediakan oleh PLUS kepada anda;
      • untuk menunaikan kewajipan kontrak kami terhadap anda;
      • untuk memproses dan menyiasat sebarang tuntutan yang dibuat oleh anda;
      • untuk tujuan penyelidikan termasuklah bagi tujuan sejarah dan statistik dan untuk memperbaiki perkhidmatan atau barangan;
      • untuk menyelaraskan sebarang data mengenai anda yang disimpan oleh kami atau syarikat berkaitan kami dari semasa ke semasa;
      • untuk membolehkan kami memahami, menganalisa, membangunkan, meningkatkan, memantau, mengkaji semula dan memperbaiki produk dan perkhidmatan yang kami tawarkan (termasuk perkhidmatan bukan berkenaan lebuhraya atau tol yang boleh ditawarkan oleh PLUS) dan juga keperluan dan keutamaan anda;
      • bagi penilaian dan analisis pasaran, pelanggan, produk dan perkhidmatan kami, termasuk meminta pendapat anda mengenai produk dan perkhidmatan kami serta menjalankan penyelidikan pasaran;
      • untuk memperbaik pengalaman anda sebagai pengguna lebuhraya kami seperti pengurusan aliran lalu lintas, menggalakan keselamatan lebuhraya, dll.;
      • untuk memberikan komunikasi berkala kepada anda (selain daripada bahan pemasaran langsung) dari kami; seperti keadaan lalu lintas, kemudahan yang ada dll.;
      • untuk menyiasat aduan dan transaksi yang disyaki mencurigakan;
      • untuk memproses penyertaan anda dalam sebarang acara, aktiviti, peraduan, promosi, undian atau tinjauan yang dianjurkan oleh kami;
      • untuk tujuan pentadbiran dan operasi dalaman kami, seperti pengauditan, analisis data dan rekod pangkalan data;
      • untuk membalas pertanyaan, komen, maklum balas atau permintaan akses data anda dan memudahkan operasi harian kami;
      • untuk mematuhi kehendak undang-undang atau peraturan atau sebagaimana yang dibenarkan di sisi undang-undang atau peraturan di dalam dan di luar Malaysia;
      • untuk tujuan pengesanan, pencegahan dan pendakwaan jenayah sama ada di dalam atau di luar Malaysia;
      • untuk mengendalikan risiko seperti risiko berkaitan komersial dan risiko ketidakpatuhan dll; dan
      • untuk sebarang tujuan lain yang telah anda persetujui.
    2. Tujuan-tujuan Pemasaran dan Promosi
      Kami juga boleh menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan lain seperti :-
      • untuk menghantar kepada anda apa-apa makluman, surat berita, kemas kini, kiriman, bahan promosi, keistimewaan khusus, salam perayaan daripada kami, serta Rakan Niaga, penaja atau pengiklan kami;
      • untuk memaklumkan dan menjemput anda ke acara, aktiviti atau peraduan yang dianjurkan oleh kami, atau Rakan Niaga, penaja atau pengiklan kami;
      • untuk memproses pendaftaran anda untuk menyertai atau menghadiri mana- mana acara, aktiviti atau peraduan dan untuk berkomunikasi dengan anda mengenai kehadiran anda di acara atau aktiviti tersebut;
      • untuk berkongsi Data Peribadi anda dengan Rakan Niaga, pengiklan, syarikat pengurusan acara atau penaja yang boleh berkomunikasi dengan anda untuk memasarkan produk, perkhidmatan, acara, atau promosi mereka;
      • melalui pos, panggilan telefon, perkhidmatan mesej, serahan tangan dan/ atau e-mel.
    3. Sekiranya anda tidak memberikan persetujuan untuk kami memproses Data Peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan seperti yang dinyatakan di Perenggan 5.1 di atas dan dengan cara yang dinyatakan dalam Notis Privasi ini, sila maklumkan kepada kami dengan menggunakan Maklumat Untuk Dihubungi yang dinyatakan di Perenggan 12 di bawah.
  6. Penzahiran Data Peribadi
    1. Kami boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada:-
      • Pihak Ketiga Yang Diberi Kuasa, termasuk pihak-pihak yang bekerja bersama kami dalam program PLUSMiles serta program atau perkhidmatan lain yang boleh diperkenalkan oleh kami dan syarikat berkaitan, bersekutu atau gabungan PLUS (ini termasuk entiti-entiti dalam Kumpulan Syarikat PLUS) dari semasa ke semasa;
      • Rakan Niaga, rakan kesetiaan, rakan pembayaran kami, dan mana-mana rakan kongsi lain yang mana produk dan perkhidmatan mereka mungkin menarik minat anda;
      • mana-mana Pihak Ketiga Yang Diberi Kuasa yang dilantik oleh kami atau syarikat berkaitan, bersekutu atau gabungan kami untuk menyediakan produk/ perkhidmatan yang berkaitan dengan perniagaan mereka, sama ada di dalam atau di luar Malaysia tertakluk kepada kawalan keselamatan yang mencukupi terhadap maklumat tersebut seperti perkhidmatan pemprosesan data, penyelenggaraan sistem dan laman sesawang, perkhidmatan media dan pemasaran, perkhidmatan penghantaran, audit, perbankan);
      • mana-mana penerima serah hak, penerima hak milik (‘transferee’) peserta atau sub-peserta yang sebenar atau dicadangkan berkenaan hak atau perniagaan kami seperti berkaitan dengan suatu transaksi korporat, contohnya penjualan sebuah anak syarikat atau bahagian, penggabungan, penyatuan, atau penjualan aset, atau sekiranya, berkemungkinan rendah, pembubaran perniagaan berlaku;
      • sesiapa yang kami diwajibkan untuk membuat penzahiran menurut kehendak sebarang undang-undang, kaedah, peraturan, perintah mahkamah, kod amalan atau garis panduan yang mengikat kami termasuk dan tidak terhad kepada, mana-mana pengawal selia undang-undang, badan kerajaan, atau badan-badan industri yang diiktiraf, dan jika selainnya dikehendaki oleh undang-undang, sama ada di dalam atau di luar Malaysia;
      • kepada pihak-pihak seperti yang dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia.
    2. Kami boleh mendedahkan maklumat peribadi anda jika diarahkan untuk berbuat demikian oleh undang-undang atau dengan suci hati, jika tindakan tersebut diperlukan untuk:
      • mematuhi sebarang keperluan daripada badan-badan Kerajaan, badan kawal selia, agensi penguatkuasa undang-undang, perintah mahkamah atau proses undang-undang; atau
      • melindungi dan mempertahankan hak atau harta Kumpulan Syarikat PLUS dan penggunanya
    3. Kami berkemungkinan menjual atau membeli syarikat, anak syarikat, atau unit perniagaan untuk terus mengembangkan perniagaan kami. Dalam urus niaga tersebut, maklumat anda boleh didedahkan kepada pihak ketiga yang terlibat dalam transaksi tersebut.
  7. Hak-Hak dan Pilihan-Pilihan
    1. Sekiranya anda ingin membuat sebarang pertanyaan, aduan, permintaan akses atau pembetulan, atau permintaan untuk kami mengehadkan pemprosesan berkenaan Data Peribadi anda berkenaan dengan Tujuan Penggunaan Data seperti di dalam Perenggan 5 di atas, sila hubungi kami menggunakan Maklumat Untuk Dihubungi seperti di dalam Perenggan 12 di bawah.
    2. Kami berhak untuk mengenakan bayaran untuk akses Data Peribadi anda dalam jumlah yang dibenarkan di bawah undang-undang. Berkenaan dengan hak anda untuk mengakses dan/ atau membetulkan Data Peribadi anda, kami berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses dan/ atau membuat sebarang pembetulan kepada Data Peribadi anda atas alasan yang dibenarkan di bawah undang-undang, contohnya, apabila kesan menyediakan akses kepada anda adalah tidak sepadan dengan risiko privasi terhadap anda atau orang lain.
    3. Sekiranya anda memilih untuk mengehadkan hak kami untuk memproses Data Peribadi anda, anda boleh menghubungi kami secara bertulis melalui alamat e- mel di Perenggan 12 di bawah.
    4. Sekiranya anda tidak mahu Data Peribadi anda dikumpulkan melalui kuki di platform atas talian, anda boleh menyahaktifkan kuki dengan melaraskan tetapan pelayar internet anda untuk melumpuhkan, menyekat atau menyahaktifkan kuki, dengan memadamkan sejarah semak imbas anda dan membersihkan cache dari pelayar internet anda.
  8. Data Peribadi daripada Seseorang Di Bawah Umur dan Orang Lain
    1. Sekiranya Data Peribadi seseorang di bawah umur (individu di bawah umur lapan belas (18) tahun) diberikan kepada kami, sebagai ibu bapa atau penjaga sah mereka, anda dengan ini memberikan persetujuan untuk pemprosesan Data Peribadi seseorang di bawah umur tersebut dan secara peribadi menerima dan bersetuju untuk diikat oleh Notis Privasi ini dan bertanggungjawab ke atas tindakan seseorang di bawah umur tersebut.
    2. Dalam sesetengah keadaan, anda boleh memberikan Data Peribadi yang berkaitan dengan orang lain seperti pasangan, ahli keluarga atau rakan anda dan dalam keadaan sedemikian, anda mewakili dan menjamin bahawa anda telah diberi kuasa untuk memberikan Data Peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperolehi persetujuan mereka untuk pemprosesan dan penggunaan Data Peribadi mereka mengikut cara yang dinyatakan di dalam Notis Privasi ini.
  9. Penyimpanan Dan Pelupusan Data Peribadi
    1. Data Peribadi yang dikumpulkan akan disimpan oleh kami untuk jangka masa yang dibenarkan/ dikehendaki di bawah undang-undang Malaysia, yang boleh berlanjutan sehingga tempoh selepas penamatan hubungan kontrak anda dengan kami.
    2. Sekiranya Data Peribadi tidak diperlukan lagi, Data Peribadi tersebut akan dilupuskan mengikut polisi dan prosedur berkaitan pelupusan data PLUS kecuali jika undang-undang di Malaysia menghendaki data tersebut diarkibkan untuk kepentingan umum.
  10. Keselamatan Data
    1. Kami memastikan keselamatan Data Peribadi seperti berikut:
      • sistem kawalan keselamatan yang mencukupi dengan menggabungkan kawalan akses elektronik dan fizikal, teknologi firewall dan langkah-langkah keselamatan lain untuk melindungi keselamatan dan privasi Data Peribadi anda;
      • Personel kami hanya mempunyai akses kepada Data Peribadi anda atas dasar "perlu tahu"; dan
      • Pihak Ketiga Yang Diberi Kuasa kami telah menerapkan langkah-langkah keselamatan yang sesuai berdasarkan kontrak kami dengan mereka.
  11. Pindaan Selanjutnya Dan Pertikaian
    1. Kami berhak untuk mengemas kini dan/ atau meminda Notis Privasi ini. Oleh yang demikian, anda berobligasi untuk membaca Notis Privasi ini setiap kali anda ingin memberikan Data Peribadi anda kepada PLUS.
    2. Sekiranya anda terus melanggan kepada mana-mana program kami termasuk program PLUSMiles atau terus memberikan Data Peribadi anda kepada kami melalui sebarang bentuk, contohnya, e-mel, panggilan telefon, surat dll., anda akan dianggap telah menerima perubahan di dalam Notis Privasi kami.
    3. Sekiranya terdapat percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan bahasa lain, versi Bahasa Inggeris akan mengatasi dan digunapakai.
  12. Maklumat Untuk Dihubungi
    1. Sekiranya anda ingin membuat sebarang pertanyaan, aduan, akses atau permintaan pembetulan atau permintaan untuk PLUS mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda yang berkaitan dengan Tujuan Penggunaan Data seperti yang diperuntukkan di bawah Perenggan 5 di atas, hubungi kami di: -
    2. Ketua Jabatan Pematuhan & Jaminan
    3. Email to: compliance@plus.com.my

Sila klik pautan ini bagi mengakses versi penuh Polisi Privasi dan Notis: https:// bit.ly/30DoF32